CO2-footprint van Boloo Forwarding

- 11 Oct 2023

De Klant
Boloo Forwarding is dé logistieke oplossing voor ondernemers die producten van China naar Nederland verzenden. Boloo Forwarding verzorgt het gehele import en verzendproces, van de leverancier tot aan de deur. Boloo Forwarding werkt met Nederlandse partners die al 30 jaar actief zijn in de logistieke sector in Nederland en China. Met deze expertise en ervaring garandeert Boloo dat waardevolle producten in goede handen zijn. Boloo Forwarding is zich bewust van de milieu impact die gepaard gaat met transport en vindt het belangrijk om deze impact te managen en duurzamer te ondernemen.

De uitdaging
Logistieke activiteiten gaan gepaard met CO2-uitstoot. Daar kom je voorlopig nog niet omheen. Wel kan je kijken naar hoe de CO2-uitstoot gereduceerd en gecompenseerd kan worden. Bijvoorbeeld door te investeren in nature-based solutions, zoals het aanplanten van bos. Om dit te doen moet Boloo eerst weten wat de CO2-footprint is van de zendingen en vervolgens welke mogelijkheden er zijn voor CO2-compensatie. Boloo vroeg Factor Delta om hierbij te ondersteunen.

De aanpak
Eerst zijn de logistieke activiteiten in kaart gebracht door een overzicht te maken van de routes, afstanden, modaliteiten, type voertuigen en de bijbehorende CO2-uitstoot. Dit is vervolgens geïntegreerd in het logistieke systeem van Boloo als CO2-footprint tool. Door de integratie met het bestaande systeem kan de CO2-footprint per logistieke beweging automatisch en realtime berekend worden. Daarnaast is een analyse uitgevoerd over mogelijkheden voor CO2-compensatie en de daarbij horende kanttekeningen en overwegingen. Hiermee kon Boloo een geïnformeerde keuze maken voor een CO2-compensatie project.

Het resultaat
Boloo Forwarding heeft nu een geautomatiseerde tool om de CO2-footprint per verzending te kunnen berekenen. Zo heeft Boloo beter inzicht, een belangrijke stap om uiteindelijk ook te kunnen kiezen voor alternatieven met een lagere CO2-uitstoot. De CO2-uitstoot van de verzendingen wordt vervolgens gecompenseerd door een nature-based project die goed past bij Boloo’s visie. Daarnaast wordt er met dit CO2-compensatie project bijgedragen aan biodiversiteit en ecosysteem herstel. Het project deelt regelmatig updates, hiermee informeert Boloo haar klanten over de activiteiten die Boloo uitvoert om duurzamer te ondernemen. Een win-win voor het milieu én voor Boloo Forwarding en haar klanten.